Konec jahodové sezóny

Nevím jak vy, ale já mám nejraději jahody čerstvě utržené, voňavé a z míst mě známých. Těch pár chuděrek namačkaných v plastové krabičce, které jeden den vypadají nedozrále a další plesnivý je mi líto, působí tak neuzrále a navíc jsou dovezené z takové dálky. Mno dost cynismu. Od první chvíle, kdy jsem vyzkoušela samosběr, nesmím ve svém trhacím řádku chybět alespoň jednou za rok. I když tento se nezadařilo a musela jsem vyslat náhradu. Ta vůně jahodových řádků je úžasná. Vidíte co sbíráte, kde to rostlo, jak vypadá rostlinka. Prostě si vybírate svoje zboží, které je zaručeně čerstvé. Doporučuji všem kdo ještě nezažili. Ale dost nostalgie vzhůru na recepty. Protože jak začnete trhat, je těžké přestat a co potom s tunou jahod? Home made zdar!


Rychlokoláč

• 1 ks velkého bílého jogurtu
• 2 šálky mouky (hladké nebo polohrubé)
• 1/2 šálku moučkového cukru
• 1/2 šálku oleje
• 1 balíček vanilkového cukru
• 2 vejce
• 1 balíček prášku do pečiva
• 50g mléčné čokolády
• 2 šálky jahod ( nebo i více)

Vzhledem k tomu, že recept je víceméně podobný hrníčkové buchtě, (tedy nemusíte ingredience vážit) je nutné jako přibližné měřítko používat stejný hrneček respektive hrneček o stejném objemu.

Postup:
Polovinu šálku jogurtu smícháme s cukrem, vanilkovým cukrem a vajíčky. Pořádně vymícháme a poté přidáme zbytek jogurtu. Po zapracování zbytku jogurtu přidáme mouku s práškem do pečiva a pořádně rozmícháme nejlépe ručním šlehačem. Na závěr přidáme rozdrcenou čokoládu. Do předehřáté trouby na cca 180 stupňů vložíme vymazaný plech s těstem, na které ještě poklademe na kousky nakrájené jahody. Pečeme cca půl hodinky. Ke konci kontrolujeme párátkem. Pokud se těsto na párátko lepí a táhne se, koláč není ještě hotov. V závěru můžeme posypat cukrem.

Jahodová tvořítka

Tohle bych spíš nazvala vychytávkou než receptem. Pokud chcete mít po ruce jahody po celý rok. V míse rozmačkáme jahody a přidáme cukr. Po smíchání vlijeme směs do tvořítek na led. Dle potřeby vyloupneme určité množství a použijeme podle vlastního uvážení. Do jogurtu, k jinému ovoci, na pečení, jako náplň do tvarohových knedlíků a pod.

Marmeláda

V případě, že nemáte tolik času, jahody nikam neutečou. Omyjte je, přepulte, zasypte cukrem a zamražte. Až nebude venku tak krásné počasí, můžete se začít pachtit s marmeládou. Výroba marmelád není vůbec složitá, jen zabere čas.

• 1 kg jahod
• 1 kg cukru krupice nebo krystal
• 1 ks želírovací prostředek
• kyselina citronova ( mámeli rádi nakyslou marmeládu)
• malé čisté sklenice s dobře uzaviratelným víčkem ( od dětských přesnídávek postačí)

Postup přípravy:

Odstopkované jahody rozdrtíme nebo rozmixujeme a přidáme podle svojí chuti a chuti jahod cukr, není nutné použít všechen. ( V případě zmrzlých jahod necháme v klidu rozmrznout, poté vykonáme stejný postup). Směs smícháme s želírovacím prostředkem. Za stálého míchání dokud se cukr nerozpustí přivedeme k varu. Po dosáhnutí bodu varu, odstraníme případnou pěnu, ztlumíme sporák a necháme ještě 2-4 minuty převařit. Pokud máte raději kyselejší marmelády přidejte kyselinu citrónovou. Ještě teplou směs přemístíme do skleniček, které pečlivě uzavřeme a poté otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout. Skladujeme na suchém a tmavém místě s relativně stejnou teplotou během roku. Ideálně ve sklepě.

Přeji hodně úspěchů ať už se chystáte sníst čerstvou jahodu a nezašpinit se, nebo se pustíte do složitějších receptů.

Petra


O Petra P. 50 Článků
Hyperaktivní maminka s velkou vášní ke knížkám, kafíčkování s kamarádkami a nadšenec pro vše nové.

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.