Bezová šťáva, lepší než káva

Lahodná volba pro parné letní dny, ke které nepotřebujete mnoho peněz pouze šikovné ruce.
Pokud jste si chtěli tuto pochoutku v minulosti ukuchtit, ale vždycky jste propásli ten pravý čas, kdy kvete černý bez, tak zrovna teď je ta správná chvíle! Nakupte citrony, cukr a kyselinu citronovou, namažte si pod koleny a jdeme na to!


Bezová šťáva

Suroviny:

• 25 květů černého bezu
• 2 l převařené vody (pokud nemáte chuťově dobrou vodu, použijte raději kupovanou)
• 2 citrony (nezaměňovat s limetkou nebo levnější variantou „citronkou“)
• 5 dkg kyseliny citronové (k dostání v běžném obchodě)
• 2 kg cukru
• konzervační přípravek (u rychlé spotřeby není nutný)

Postup:

Květy bezu opláchneme a odstraníme případné nečistoty. Poté zalijeme převařenou vychlazenou vodou. Přidáme omytý a nakrájený citron s kyselinou citronovou a necháme jeden den (24h) luhovat.
Tekutinu scedíme (nejlépe přes plátýnko) a vymačkáme citrony. Přidáme cukr a konzervační přípravek. Nakonec mícháme do úplného rozpuštění cukru.
Skladování šťávy je na vás. Já nejraději volím čiré skleněné lahve s korkovým uzávěrem. Pokud sklenici pěkně ozdobíte, máte i krásný dárek nebo originální nealko nápoj na dětskou, dospěláckou i senior párty :-D.

Cink a mnoho rozjařených pochval přeji, Petra


O Petra P. 50 Článků
Hyperaktivní maminka s velkou vášní ke knížkám, kafíčkování s kamarádkami a nadšenec pro vše nové.

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.